Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ
  Професионални /24
      Благоевград /2
      Бургас /2
      Варна /0
      Велико Търново /0
      Видин /1
      Несебър /1
      Пазарджик /1
      Перник /0
      Плевен /1
      Пловдив /1
      Скопие - МК /1
      Сливен /1
      Смолян /1
      София /2
      Стара Загора /2
      Ямбол /1
  Самодейни /137

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
АНСАМБЛИ | Професионални | Несебър |
Търсене     

СЛЪНЧЕВ БРЯГ - ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ

Представителен фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг” е създаден на 06.03.1967 година. Главната задача и цел на ансамбъла е да популяризира българския национален музикално-танцов фолклор, нрави и обичаи, да издирва и усвоява оригинални автентични образци от народното творчество и със средствата на сценичното изкуство да ги популяризира в България и чужбина.
По време на своята непрекъсната творческа дейност ансамбълът е изнесъл над 10000 / десет хиляди / концерти, фолклорни програми и участия във всички форми на сценична изява в България и чужбина. Цялата концертна дейност на ансамбъла е с международен характер. В България предимно изнасят концертни програми и спектакли за хилядите чуждестранни гости на туристическия комплекс Слънчев бряг и красивия курортен град Несебър през пролетно-летния сезон, а през есенно-зимния сезон провежда своите международни турнета и пътувания. Гастролирането на ансамбъла е предимно през много държави и народи с различна култура, но винаги се е завръщал в България обновен и с много нови приятели. Темпераментната музикално-танцова палитра е преминала през Германия, Англия, Шотландия, Белгия, Холандия, Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Португалия, Дания, Норвегия, Гърция, Швеция, Русия, САЩ, Канада и други . Всичко това е съпътствувано от лавина на френетичен успех ярко отразяван в чуждестранната преса, радио и телевизия. В репертоара на ансамбъла винаги са включени най-ярките образци на българското фолклорно танцово изкуство от всички етнографски области на България, както и върхови постижения на националното хореографско изкуство. За основа са служили автентичните образци от народните обичаи, празници и игри от: тракийски, шопски, северняшки, добруджански, пирински и други етнографски райони. Изключителното разнообразие и оригиналност не позволяват подробното изброяване и словесното им обяснение. Освен оригиналните образи в репертоара на ансамбъла са включени и хореографски произведения сюжетно тематични, камерни танци и такива, за които се пише либрето, сценарий и специална музика от композитор.
Пръв художествен ръководител на ансамбъл “Слънчев бряг” е хореографът Борис Капитански. Последователно съставът се ръководи от Васил Надов, Никола Нанов, Веселин Петров, а в едни от най-успешните години за ансамбъл „Слънчев бряг”, съставът се ръководи от Вълко Любенов – хореограф-педагог. Под негово ръководство ансамбълът значително израства в професионално отношение.
В момента художествен ръководител е Данислав Кехайов, един от най-известните народни певци в България.
Музикалният съпровод на ансамбъла е една от трите основни съставни части от общата му художествена цялост. Оркестъра е изграден от млади народни музиканти, образовани в специализираните музикални учебни заведения на България. Основните музикални инструменти са: кавал, гайда, гъдулка, тамбура, ударни народни инструменти. Палитрата от художественото въздействие на танците се допълва с магията на чудните български гласове. Солисти-певци на ансамбъла винаги са били и са най-ярките изпълнители на български народни песни с национална и световна известност - Янка Рупкина, Вълкана Стоянова, Комня Стоянова, Георги Чилингиров и др. Най-добрите образци от техния репертоар са отразени в излязлата през 1992 година първа плоча от музикалния албум „Съзвездие Слънчев бряг I ”.
Характерно за ансамбъла е , че за всеки отделен номер в програмата му и за всеки отделен танц се използват специални костюми, реквизити и аксесоари. Национална комисия от художници, етнографи и специалисти следи автентичността им и тяхното правило / вярно / изработване и използване. Освен основната си концертна дейност ансамбъла разгръща своите творчески сили и в други направления. Импровизирано международно фолклорно училище / школа / за обучаване в български танци и музика на желаещите гости и туристи на Слънчев бряг и Несебър. Понякога и по време на задгранични турнета се организират кратки семинари и курсове.
26 / 03 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 56118
Източник : Павлина Петрова

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg