Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ
  Професионални /24
      Благоевград /2
      Бургас /2
      Варна /0
      Велико Търново /0
      Видин /1
      Несебър /1
      Пазарджик /1
      Перник /0
      Плевен /1
      Пловдив /1
      Скопие - МК /1
      Сливен /1
      Смолян /1
      София /2
      Стара Загора /2
      Ямбол /1
  Самодейни /137

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
АНСАМБЛИ | Професионални | Ямбол |
Търсене     

ТУНДЖА - ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ


На юг от Стара планина, в сърцето на Тракия, най-голямата и богата етнографска област на България, е разположен град Ямбол.
Тук, в далечната 1954 год., група певци и музиканти, начело с учителя по музика и цигулар Атанас Паленков, поставят началото на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци. Със създаването си ансамбълът се превръща в естествен център за издирване, съхранение и обработка на местния музикален и танцов фолклор.
През 1972 год. Ансамбълът придобива статут на професионален културен институт. Следват години на дълга и упорита работа, години в които съставът израства в творческо отношение и значително повишава качеството и обема на предлаганата си продукция. Оформят се структурните звена: хор, оркестър и танцов състав. Маестро Стоян Гагов е главният художествен ръководител, оставил най-ярка следа в развитието на Тракийския ансамбъл. Под неговото ръководство започва професионализацията на Ансамбъла и се променя творческият облик на състава. Започват да се търсят и използват нови, съвременни изразни средства при сценичното претворяване на фолклора. Известни композитори и хореографи са привлечени като творци, в обновяване и поддържане на програмата. Маестро Гагов променя и репертоарната политика, като включва произведения от други етнографски области, но запазва основният акцент на местния тракийски фолклор.
През 1988 год., след административното обособяване на Община "Тунджа", Тракийският ансамбъл преминава към нея и през 1993 год. се преименува в Ансамбъл за народни песни и танци "Тунджа". Това е името на реката, която живописно се вписва в околната среда на града, преминава през центъра му и продължава към Одрин - Турция.
И днес, по-голямата част от репертоара на Ансамбъл "Тунджа", е изградена върху основата на песенния, инструменталния и танцовия фолклор на Тракийската етнографска област. Фолклорни образци от Шоплука, Добруджа, Северна България и Пиринска Македония, също заемат своето достойно място в програмата. Оркестърът на Ансамбъл "Тунджа" е съставен от битови инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и това още повече допринася за автентичното звучене на представяните произведения. Наред с бавните и богато орнаментирани тракийски песни, звучат забързаните и припряни шопски ритми. Високите и скокливи движения на северняците нe могат да скрият възхищението от земната и здрава игра на добруджанците. Нежните звуци на кавала се преплитат с волните и широки родопски напеви, със силата и красотата на пиринския танц. Цялостният облик на програмата се допълва от чудните шевици на костюмите, които са изработени по автентични образци и съчетават в себе си свежестта и неповторимият колорит на българските багри, на въображението и изкусното майсторство на нашите деди и прадеди.
Хиляди са концертите, изнесени в страната и чужбина. В своята дълга история Ансамбъл “Тунджа” е спечелил много приятели в различни страни на света - Русия, Франция, Германия, Полша, Украйна, Беларус, Монголия, Сирия, Унгария, Турция, Израел, Гърция, Йордания и др. Богатата душевност на нашия народ, прекрасните мелодии и ритми, невероятните танци и красотата на националните костюми, са умело съчетани в програмата на ансамбъла и придават един своеобразен артистичен колорит - запазена марка на изпълнителите от Фолклорен ансамбъл "Тунджа".

Ето кратък списък на хората, посветили живота си на разпространението на българската култура по света, на съхранението на вътрешният пламък на този уникален фолклор и предаването му на бъдещите поколения:

Ръководство на Ансамбъла:
1. Петър Димитров - директор и хореограф
2. Деян Митев - хормайстор
3. Пламен Дуков - концертмайстор
3. Красимира Бошева - репетитор
4. Атанас Рекалов - репетитор

Главни художествени ръководители през годините:
1. Атанас Паленков 1954 - 1972 год.
2. Стоян Гагов 1972 - 1988 год.
3. Георги Нойков 1988 - 1990 год.
4. Васил Шейтанов 1990 - 1992 год.
5. Тончо Тончев 1992 - 1993 год.
6. Кирил Тодоров 1993 - 1995 год.
7. Илияна Илиева 1995 - 1998 год.
8. Панайот Панайотов 1998 - 2000 год.
9. Петър Димитров 2000 год.

За контакти:
Фолклорен ансамбъл "ТУНДЖА"
пл. "Захари Стоянов" 2А
8600 Ямбол, п.к. 95
БЪЛГАРИЯ

тел./факс:+359 46 664 089
GSM:+359 899 813 272
e-mail:info@tundja-folk.com
tundjafolk@yahoo.com


11 / 12 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 60748
Източник : tundja-folk.com

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg