Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | DVD Самоучител-01 |
Търсене     

ХОРО СЕ ВИЕ, ИЗВИВА В... DVD САМОУЧИТЕЛ
15-11-2007
Младите хореографи Милена и Костадин Господинови ще ни учат на 20 от най-популярните народни танци в поредица от 4 диска
Вечер в столичното 11-о СОУ цари необичайно оживление. Мъже и жени на най-различни възрасти влизат във физкултурния салон, обличат анцузите и се хващат на хорото. Това са членовете на клуба за народни танци "Чанове", създаден преди повече от две години от семейство Милена и Костадин Господинови. "Когато започнахме, бяхме 1-2 клуба в София - сподели пред "Всичко за жената" младата хореографка. - Сега са повече от 20. Дори през пролетта се проведе първото надиграване на любителски състави. Гордеем се, че нашият клуб го спечели. А през септември дори вдигнахме първата сватба на младоженци, които се залюбиха на "нашето" хорото. Често учениците ми ме питаха как могат да учат стъпките у дома. Така на мен и на съпруга ми ни хрумна идеята да направим самоучител и да запишем танците на DVD. Тъкмо се чудехме как да финансираме проекта, когато един от членовете на клуба ни предложи той да даде парите. Така Борислав Славов си спечели прозвището Танцуващия продуцент. Той толкова се ентусиазира от идеята, че с месеци рови и събира информация за фолклорните области, танците, носиите, дори направи специален сайт horo.bg.”

Милена и Костадин са посветили живота си на фолклора. И двамата танцуват в различни състави от деца. Завършили са Академията за музикално и сценично изкуство в Пловдив, специалност "Българска народна хореография". По време на следването пламва и любовта им. Синчето им няма още 2 годинки, а вече заспива само под звуците на народна музика. Двамата са професионални танцьори в ансамбъл "Филип Кутев", няколко години са били и в трупата на Нешка Робева. "Имаме достатъчно опит, добре знаем как да покажем стъпките, за да се възприемат лесно от непрофесионалисти -обясняват хореографите. -Затова не ни беше трудно да запишем самоучителите. Включихме 20 от най-популярните хора и ръченици. Разпределихме ги в 4 диска по 5, като във всеки има танци и от петте фолклорни области на страната. От първия диск, който вече е на пазара, ентусиастите могат да научат Право хоро, Дунавско, Ширто, Ръка и Шопска ръченица. Записахме и останалите и ще ги пускаме един след друг."
Дисковете са с версия на български и на английски език. Всеки от тях съдържа 3 модула. В първия са описани накратко историята на съответните танци, области, носии... Във втория Милена и Костадин обясняват стъпка по стъпка танца. Има опции за връщане и повтаряне на отделните части на хората. Така всеки според опита и възможностите си може постепенно сам да научи стъпките. А накрая хората са изиграни от професионални танцьори от ансамбъл "Филип Кутев".

ПЕПА ЙОРДАНОВА15 / 11 / 2007 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 35528
Източник : в. Всичко за жената, четвъртък, 15.11.2007.

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
12:37:52 15 / 11 / 2007 от Plamena (fiamma_d) Прекрасна статия, невероятна идея, идеално представяне, дерзайте приятели, защото в това претоварено ежедневие хората имат нужда от раздвижване. Не е честно в страна с такъв богат фолклор и уникално разнообразие от танцови движения и неравноделни размери, да съществуват повече клубове по салса и латино танци, както и самоучители за тях. Радвам се че запалвате страстта на хората към традиционното българско танцуване и забавление!
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg