Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
Галаконцерт на VIII национален конкурс "МЛАДИ ФОЛКЛОРНИ ТАЛАНТИ"
Търсене     

Репортаж 1 / 29 >>
Галаконцерт на VIII национален конкурс "МЛАДИ ФОЛКЛОРНИ ТАЛАНТИ"


Концертно студио No.1 на БНР е изпълнено до краен предел. Денят е 20-ти януари 2008 година, часът - няколко минути преди 14:00. Организатори, музиканти, участници и гости са готови, притаили дъх в очакване на директното включване в ефир.

Предстои да бъде обявено началото на Галаконцерта на лауреатите в Осмия национален конкурс за млади изпълнители на български народни песни. Ще пеят най-добрите, най-талантливите, тези които знаят как се побеждава. След цяла година труд, радост, сълзи днес тук са именно те, най-добрите - победителите, защото това е конкурс. Достойни за уважение са всички, взели участие в него, но само първите ще пеят днес.
Официални гости на концерта са :
Г-жа Ани Сарабян, г-жа Галунка Калоферова от МОН, г-н Костадин Карамитрев - председател на Тракийската организация в България, г-жа Дочка Къшлева - председател на Националния музикален фолклорен съюз, народната певица г-жа Янка Рупкина.


Музикалния съпровод е осигурен от оркестъра за българска народна музика при БНР


По стар български обичай Олга Сагаева разчупи погача за успешното начало и провеждане на концерта.


Първа на сцената пред микрофона се появява Виктория Стоева, ученичка в НМУ София. Лауреат е на много конкурси, една от първите, поканена да представя българския фолклор в Прага - на Галаконцерта на фолклорния конкурс на Република Чехия "ШПЙЕВАЧЕК". Корените й са от Странджа, затова и песните са й такива. Нейна учителка по пеене е г-жа Таня Величкова.
Мария Александрова е от Бухово. Тя е на 16 години, Учи народно пеене в НМГ в София при г-жа Нелка Петкова. Спазвайки родовата си традиция обича и пее добруджански песни.
Красимира Костадинова е на 15 години от Пловдив.
Диляна Янкова - на 15 години от Бургас.
Кристина Каменова е от Видин. Учи в НУФИ в Широка Лъка. Представя се с изпълнението на песента "Радо ле Радке хубава", получава за награда оригинална грамофонна плоча с изпълнението на Маргарита Кюркчиева - първият записан изпълнител на тази песен.
Марина Илиева е на 15 години от Перник. Учи народно пеене при г-жа Бърнева. Притежава много интересен и красив глас. Получава Голямата награда на радиослушателите. Представя се състава от с. Свирачи - Клуб "КРАЕЗНАНИЕ" при ОУ Св.Св. Кирил и Методий, с.Свирачи, Ивайловград.
Кремена Костова е на 8 години от Търговище. расте в семейство на музиканти - майка й е народна певица, баща й свири на акордеон. Първи стъпки във фолклорното изкуство прави още в детската градина, която посещава. От тогава се явява и на конкурси. печели Първа награда на конкурса "С песните на Стоян Радев", проведен преди 2 години в гр. Търговище.
Теодосия Янкова е родена в с.Буховци край Търговище. при нея наследственото влечение към певческото изкуство идва откъм баба й, която е дейна участничка във селската фолклорна група. Теодосия пее от много малка и заедно с баба си участва в концерти в селото и околността. заради нейните изключителни музикални възможности родителите на Теодосия се преместват да живеят в Търговище, където за музикалното израстване на младия талант започва да се грижи г-жа Елена Василева. Теодосия е само на 8 години, но вече има награди от фестивали, проведени във Велико Търново, Варна, Търговище, ...
Кремена Абаджиева е 8 годишна от Трявна, ученичка на Манка Билчева. Също започва да пее от много малка. Никола Пръчков е от Разлог и е на 8 години. Той се явява на този конкурс вече за втори път и отново е сред отличените. Николета Стратиева е на 6 от Брезник, представител на групата за словесен фолклор на Баба Лида Добревска.


Детска фолклорна формация "РАДОСТ" от гр. Батановци с ръководитал Илка Димитрова. Формация с дългогодишен живот. Създадена през 80-те години на 20-век, радва почитателите на граовския фолклор и хумор и до днес. През повечето години ръководител на състава е г-жа Нонка Кръстева. Много от децата на Батановци точно в този състав са се срещнали за първи път и обекнали за винаги характерния граовски фолклор, обичаи, гатанки, поговорки. От една година формацията се ръководи от Илка Димитрова - дългогодишен редактор в отдел "Народна музика" на програма "Христо Ботев" на БНР. Освен това, г-жа Димитрова е и отличен хоров диригент, доказал се през годините просредством постигнатите успехи от съставите, които е ръководила. Печелила е следните награди:
Награда на конкурса "Орфеево изворче", проведен в гр. Ст.Загора, "Чичо Стоян" - Дивотино, Лауреат на Настоящия Осми национален конкурс.
Кристина Данхелова - носител на наградата "Златен певец" на фестивала "ШПЙЕВАЧЕК" 2007 Чехия. Кристина пее от малка, подкрепяна от родителите си. Участва в много конкурси, пее във фолклорен състав. От втори клас учи класическо пеене, обича да танцува и свири на китара.
Весела Нейкова от Варна е мого музикална. Надарена е с много звучен и характерен глас. Още с първите тонове, които изпълнява приковава вниманието на слушатели и жури. Носител е на много награди: Национален конкурс "Диньо Маринов" Варна, Международен фестивал в Балчик и много други. Тя и Константина са сестри. И двете пеят във фолклорна студия "Неранза" с ръководител Кичка Христова.
Детска фолклорна формация "Нестинарче" от град Царево при читалище "Георги Кондолов" с ръководител народната певица Златка Ставрева. децата на днешното Царево са потомци на древното Василико. Те носят в сърцата си песен и любов, предавана от потекло на потекло. Формацията е създадена през 2004 година по случай денят на Тракия. В репертоара на състава са включени автентични странджански песни - хайдушки, любовни, възпявящи Странджа планина, странджански и тракийски войводи. Солистки на състава са сестрите Димитринка и Иванка Сиракови, които в настоящиа Осми национален конкурс са лауреати в раздел Дуети. Другите солисти на "Нестинарче" са Янислав Костов, Костадин Михайлов и Женя Димитрова.
"Нестинарче" има много изяви на конкурси и фестивали в страната и в чужбина.

Константина Илиева от Варна е на 5 години и е най-малката участничка в конкурса. Спечелила е първата си награда на международния фестивал "Трикси" в Балчик.
Детска фолклорна студия "Неранза" при читалище "Елин Пелин" гр. Варна с ръководител народната певица Кичка Христова. Студията е създадена през 2001 година с желанието да се изгради позитивно отношение към българските народни песни, танци и обичаи у малките деца. Първото признание на "Неранза" идва много скоро с награди на фестивала във Велико Търново. Повечето от децата са от варненски общообразувателни училища. Приоритет в изучаваните фолклорни образци имат песните на Добра Спасова и Соня Кънчева.
Преживяното на този концерт ще остане завинаги в сърцата ни, защото победителите на Осмия национален конкурс за млади фолклорни таланти ни подариха не само два часа удоволствие и наслада, но и увереността, че утрешния ден на България е осигурен, защото там ще бъдат те, талантливите деца на нашата родина.Успешното провеждане на това събитие дължим на:
Олга Сагаева, Димитър Димитров, Румен Енев, Николай Пелитев и Богомил Недев
Звукорежисьор: Иво Гълъбов
Водещи:
Олга Сагаева, Снежана Георгиева, Даниела Якова.


21 / 01 / 2008 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 29933
  >>
Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :  
12:35:06 22 / 02 / 2008 от Mirela (mirela) Съжалявам,че не бях там!Нали това е конкурс,защо не споменавате класираните и наградените?Обещахте и видеоматериал.
23:44:30 18 / 02 / 2008 от Михаил Цвеов (muxaun) положителен вот Бях там :-) вълшебно беше. опитах се да снимам всички участници. Михаил Цвеов
02:07:31 09 / 02 / 2008 от RaLiNkA (RaLiNkA) i az iskam da vida zapis ot koncerta koga 6te ima
19:17:33 01 / 02 / 2008 от elisaveta velinova (SISI) Koga she moze da vidime video material ot gala koncerta
14:31:37 23 / 01 / 2008 от Horo.bg administrator (horoadmin) Уцелили сте да влезете тук в момент, в който редактирах статията и се виждаха само няколко снимки. Сега вече са повече. Очаквайте скоро и видеоматериал от събитието.
23:17:38 22 / 01 / 2008 от RaLiNkA (RaLiNkA) i az bqh tam i az u4avstvah ama za6t0o ste mahnali po golqmata 4ast ot snimkite,kade sa snimkite na grupite
00:15:06 22 / 01 / 2008 от kalin (kalin 89) mnogo sa dobri varna nomer 1
1   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg