Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | КЛУБ на ХОРОТО |
Търсене     

ХОРОТО ИЗМЕСТИ КЮЧЕКА
Готови ли сте за вечерта!", „Всички горе!",а „Кой е първи?!"
АЛБЕНА БОЯНОВА
Призивите звучат точно като реплики на фолкзвезда в задимена чалготека. На пръв поглед всичко си е на мястото - има приглушена светлина, огромен дансинг. Разликата е там, че цигарен дим няма, входът е само 5 лева, а вместо поредния „Пайнер" хит например, музиката е... изцяло народна.
Това е най-новата мода сред почитателите на бурния нощен живот. Стотици младежи предпочитат да друсат народни хора, както са правели бабите им в миналия век. Възможност за това имат в първата дискотека за народни танци, отворила в сърцето на столицата - подлеза на НДК. Обстановката в заведението за хора е модернизирана и вместо на селския мегдан танците се вият на дансинга. За разлика от кючеците, които обичат да „друсат" и най-скованите на дансинга,
За хорото се иска майсторлък, който демонстрират всички играещи на сцената. Повечето от тях са мла¬ди хора, предпочели да научат не толкова лесните стъпки на един от най-големите български символи - хорото. Данкино, Ганино, Еленино и традиционната ръченица са част от най-често извиваните хора в дискотеката.
Диджеят пуска от най-лесните като правото, до такива, на които не всеки трябва да се хваща. Стъпките са сложни, но има ли мерак, човек се учи много бързо.
Любопитна подробност е, че в първата дискотека за народни танци в София се събират младежи, слушащи коренно различна музика. Няма спор, че повечето обичат да кършат снаги под ритмите на фолка, но някои са запалени патриоти и защитници на нашенските традиции, обявили бойкот на ориенталските чупки и извивки в кючека.
Хорото обаче обединява всички и дружно хванали се за ръце, младите тропат чак до малките часове на нощта.
Макар че отвори врати само преди месец, дискотеката за народни танци, вече набира широка популярност. В социалните мрежи и форуми усилено се обменя информация за случващото се в нея, а почитателите на хорото, живеещи в провинцията, се късат от яд, че в градовете им липсват такъв тип заведения.
Стискат палци в скоро време дискотеки за хора да има и в провинцията, така че нищо чудно, нашенските танци да издухат мощната фолкимперия, владееща кръчмите ни от две десетилетия.


24 / 01 / 2012 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19277
Източник : Вестник Уикенд, брой 3, 14-20 януари 2012

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg