Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | КЛУБ на ХОРОТО |
Търсене     

НА ХОРОТО ВСИЧКИ СА РАВНИ


На хорото всички са равни
МИЛA ВAЧЕВA
Отвори врати първа денонощна хоротека

В София, близо до НДК, отвори врати първата денонощна хоротека. Там и в 6 ч сутринта,и в 12 на обяд, и в полунощ, може да тропнете каквото ви е по сърце или просто под звуците на любими ритми да изпиете едно кафе или едно питие.
Идеята за денонощната хоротека, напук на съседната шумна дискотека, е на Борислав Славов, по-известен като Боби Хорото. Той самият преминал през всички мъки на ада, докато стане игроорец. И се заклел, че ще даде рамо на всеки, в чиято кръв бушува този извечен български ритъм. Това не му е работата - занимава се с електроника, а това със сигурност му осигурява и хляба, и маслото в нашите технологични дни. Спомнил си с носталгия за съборите на мегдана в селото на баба си, за хората, извисяващи духа си, хванати ръка за ръка, заедно с нарастващите децибели от инструментите на изнервените и запотени "духачи" на тромпета, тубата и флигорната, под бумтящия като сърдечен ритъм екот на барабана. А накрая - едно отсечено "чат" на чинелите! Играят и се кефят. Млади и стари.
Решил да учи този" странен занаят ". Убедил се, че само с гледане не става. Уж стъпките ясни, прости, а пак плетял крака. Боби е на "ти" с мрежата, но си има Донка - офис мениджър. Тя може всичко. Донка получила задача: Намери ми най-добрите учители. И тя делово и точно я изпълнила. Така той попил майсторлъка от Коце и Миленче, минали през школата на ансамбъл "Филип Кутев", а после направили свое училище. (Те били едни от пионерите, сега вече има над 60 клуба за народни танци.) "Това си е вид грамотност. Не исках да съм неграмотен българин. Като не можеш да изразиш тръпката и настроението си с хорото, си оставаш аутсайдер. Няма извинение да не се научиш", отсича Боби. Старателно вземал уроци, репетирал, старал се да затвърди знанията и накрая какво? Къде да играе? Селският мегдан отдавна е просто последна спирка на 90-годишни останки с бастуни. Пак вездесъщият интернет. Бръкнал в мрежата - никой не се бил сетил да регистрира сайт "хоро". И той го направил. Там има всичко за танца. В името на тоя мерак, който го разяждал отвътре и с който искал да зарази и други. Така енергията протича между всички и зарежда всички. Стига да има желание за игра, за хоро, за магия. Издал първите дискове с уроци - стъпка по стъпка за най-популярните хора, демонстрирани от професионални танцьори. Успехът бил невероятен. Стотици хора следвали съветите на тези самоучители (само за дунавското има 100 хил. влизания). Но друго си е на живо... На дансинга да покажеш какво си научил и доколко си попил ритъма. Или както е девизът на сайта: " Играта краси човека". Дали си се разкрасил? Или изложил?
В клуба на хорото, който ценителите бързо прекръстиха на хоротека, интериорът е в бяло, зелено и червено, с елементи от български шевици. Там се събират сродни души. Боби признава, че трудно намерил персонал, макар на кастинг за бармани и сервитьори да се явили над 80 човека. Просто си трябва сърце и душа, за да работиш сред тези ритми. А пък още по-сложно е с "хо-роджея" - той трябва да усеща настроението и желанието на гостите, да ги поддържа с подходящите ритми. Критиците от публиката са безмилостни - няма как да "мажеш" движенията.
За хорото няма възраст, забелязал е Славов и с удоволствие си спомня колко чевръста е била на мегдана 86-годишната баба Надка от родното му село. В хоротеката идва 72-годишният Владо Богданов и не се дава на младите, както и арх. Стефан Добрев . Там е и Енчо Петков - алпинист, консултант на филма "Лавина ". Идва и холандец, женен за българка. Ако някой пожелае, може да получи видеозапис от изпълненията си на дансинга. "Хората искат да играят, но най-често са принудени да се провират между масите, да ги ругаят келнерите, да се блъскат в столовете. Затова са доволни, че има къде да се развихрят. Това си е истинска антистрес терапия. Не е временна мода, а потребност. Да вземем тангото. Прекрасен танц, ама трябва партньор. А тук можеш и да си сам със себе си, да изявиш самостоятелно уменията си", защитава позициите си Славов, наливайки специално поръчано от него вино с етикет "Празник на хорото".
А знаете ли коя е най-еротичната гледка? Жена да играе граовско хоро! Ама наистина да знае как да го играе. Доказателство? Надникнете в хоротеката.
Там вече са станали 6 сватби. В тази виеща се верига от танцьори всички са равни. Хората се намират на хорото. Сближават се на хорото. Обичат се. То просто е символ на кръговрата във Вселената. И е отворено към нея.


24 / 01 / 2012 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19355
Източник : Вестник 24 часа, 18 декември 2011

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg