Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | КЛУБ на ХОРОТО |
Търсене     

ДА ТРОПНЕМ НИЙ ХОРЦЕ

На купон в първия по рода си денонощен клуб за народни танци
От Васил Богданов

"Завърти топката... а топката се върти надясно. За помощ от приятел позвъни на 0888 50 50 45." Този надпис ни посреща на портата (с топка, а не с дръжка) на новооткрития „Клуб на хорото", намиращ се в подлеза на НДК от страната на хотел „Хилтън". Хуморът и ведрото настроение са белязали и други надписи в заведението. В менюто четем, че тук човек може да отпразнува не само рожден или имен ден, но и развод. „Защо не, някои хора се радват след развод" - разказва ни Борислав Славов, който е не само управител и съдружник в новото начинание, но и барман. Сладкодумен е и с охота ни обяснява концепцията: „Тук можеш да играеш хора дори сутрин преди работа... Всеки рано или късно осъзнава потребността да учи народни танци. Това е един вид грамотност, както учим и българския език. А клубът е денонощен не само защото наемът си тече (смее се). Искаме всеки, който прояви интерес, да може да надникне и да види какво е това животно - хем дискотека, хем само с народна музика. Вход от 5 лева се заплаща само вечер, след 21 часа."
Съдружници на Борислав са Костадин и Милена Господинови. Всички те са се хванали на хорото отдавна. Младата семейна двойка (Костадин е само на 31) е изминала заедно професионалния си път през ансамблите „Филип Кутев", „Тракия" и шоуто на Нешка Робева, а преди няколко години създава школата за народни танци „Чанове". През 2007 г. предприемчивото трио издава популярния „Самоучител по български народни танци" - общо 10 диска, с чиято помощ могат да се научат 40 танца. Те са инициатори и на мащабните танцови спектакли в НДК, чийто режисьор беше актьорът Андрей Баташов. Именно В негова памет „Клуб на хорото" е открит на 29 ноември - на тази дата техният добър приятел ги напусна завинаги.
Най-силните вечери в клуба, разбира се, са в края на седмицата и ние сме избрали точно такъв момент за посещение - петък, при това 13-и! Резервациите са повече от 130-те седящи места и Костадин застава на входа с клипборд в ръка, за да отбелязва влизащите, които идват на групички от поне трима-четирима. Съпругата му пуска музиката, защото основният „диджей" -актьорът Божидар Попчев, има ангажимент в пернишкия театър. Постепенно заведението се изпълва с хора. Средната им възраст е около 30 години, като жените определено преобладават. Някои пристигат с торбичка, в която си носят тениска за танцуването и хавлийка за потта. Малко след 22 часа всички са във вихъра на танца и около колоната в центъра на дансинга се завъртат три концентрични кръга от щастливи хора, които излъчват позитивна енергия.
В клуба не се пуши и затова използваме фас паузите на Костадин отвън, за да довършим разговора си. "Всякакви хора идват тук и по всяко време. Днес например на обяд дойдоха преподаватели от близкото 22-о училище и два часа играха хора", споделя той, а на въпроса ни има ли любимо хоро отговаря, че предпочита бавните - „докато при бързите можеш да скриеш нещо, при бавните си личи майсторлъкът". Научаваме още, че от 17 януари, Антоновден, всеки вторник тук ще свирят музиканти от оркестъра на БНР, а на 15 февруари ще бъде рециталът на народната певица Ива Давидова. Скоро ще започнат и дневните курсове по народни танци за начинаещи.
Подробен календар на събитията в „Клуб на хорото" ще откриете В сайта horo.bg. фолклорната дискотека си има и много приятен офлайн форум под формата на Книга за мнения, поставена до Входа. Обезателно я разгледайте, ако ходите там. light

24 / 01 / 2012 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19644
Източник : Притурка Light на вестник Капитал, 21-27 януари 2012

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg