Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | КЛУБ на ХОРОТО |
Търсене     

НА ХОРОТЕКА С РЕЗЕРВАЦИЯ

Българският език се обогати с нова дума - ХОРОТЕКА !
"Не претендираме за авторство. Може думата да си е съществувала в някой речник, но на нас много ни харесва", казва Борислав Славов, единият от двамата съсобственици на първия "Клуб на хорото".
По професия той е инженер и има успешна фирма за електроника. С български народни танци започва да се занимава съвсем любителски преди седем години, но много се запалва. Така се запознава с Костадин Господинов - професионален хореограф и негов учител.
Коцето, както го наричат всички, и съпругата му Милена са ръководители на клуба за народни танци "Чанове", който има поделения в по-големите градове. Те са създатели на методология за изучаване на български хора. Двамата съдружници решават да я популяризират и през 2007 г. Издават първия самоучител по народни танци. Той включва четири DVD-та с уроци и едно CD с музика към тях. С помощта им човек може да се научи да играе 40 хора. Първата поредица е на български и на английски, а втората е вече и на френски и японски. Оказва се, че нашите хора и ръченици са много популярни във френскоезичните страни, а още повече в Страната на изгряващото слънце. Доказват го продажбите на дисковете чрез Интернет.
Вторият проект на клуба е "Класиците на българския танц". На DVD е записан уникален спектакъл с участието на четирите наши най-големи танцови ансамбли - "Филип Кутев", "Пирин", Плевенския северняшки ансамбъл и "Тракия" от Пловдив.
Тази година за пети път Борислав и Коцето ще организират фестивала "Празник на хорото", който събира в Албена всички любителски клубове от страната.
Чалгата отстъпва.
Последната реализирана идея е хоротеката, която отваря врати в края на миналата година и бързо придобива популярност. Не е за чудене - в София през последните четири години клубовете за изучаване на народни танци са нараснали от 3 на 61!
Бившата чалгаджийница в подлеза на НДК се превръща в любимо място за пламенните любители на българските народни танци, чийто брой расте в геометрична прогресия. "В петък и събота е пълно до дупка", с гордост казват Борислав и Коцето. Който иска да тропне хорце в тези дни, трябва да си направи резервация седмица или две преди това. Идват и много чужденци, а някои рипат по-добре от нашенци. Вторник също е пълно, защото тогава има жива музика - гастролират солисти от оркестъра за народна музика към Българското национално радио. Иначе озвучаването е поверено на диджей. Голям наплив има и в дните, когато гостуват известни народни певици. Тук вече са пели Росица Пейчева и Поли Паскова. Заведението работи и през деня, тогава входът е безплатен, а вечер е 5 лева. Борислав казва, че един ден след занятия се изсипали учителите от 22-ра гимназия, които са големи любители на фолклорните танци.
Хоро се вие, извива...
Вторник е.Към 21 ч. оркестрантите са настроили инструментите си и очакват първите гости. Тази вечер хоротеката е ангажирана от филиала на клуб "Чановете" в кв. "Младост". Очакват се повече от 120 души. Първите пристигат и сядат по масичките и в сепаретата около огромния кръгъл дансинг. Хората очевидно са си близки, прегръщат се и се целуват, радостни от поредната среща. Вдигат се наздравици, чуват се смях и оживени разговори. Повечето са младежи, но има и запалянковци над 50-те.
Музикантите започват леко да подгряват. Подхващат бавно странджанско хоро, следват "Дайчовото" и огнена копаница. Четири дами на различна възраст са първите на дансинга. Скоро вече се вие голямо, кръшно хоро. Разтяга се и се свива, сякаш пулсира. Дансингът му отеснява и то се накъсва на три концентрични кръга.
Музикантите свирят повече от час и когато спират за кратка почивка, ги замества дйджеят, но играта не секва. Греят весели, зачервени и оживени лица. Виждаш, че това са истински щастливи хора, отдали се на безгрижна веселба и на любовта си към българските народнитанци. Без силикон и тежък грим, без леопардови тоалети и голи пъпове...
Пламен ПЕТРОВ Снимки Авторът15 / 02 / 2012 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 24957
Източник : вестник Седмичен труд 8.02.2012г.

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg