Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ
  DVD Самоучител-01 /14
  За ансамблите /7
  За конкурсите /2
  КЛУБ на ХОРОТО /8
  Празник на Хорото /5

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
ОТЗИВИ | КЛУБ на ХОРОТО |
Търсене     

ХОРОТЕКА – НОВАТА ДИСКОТЕКА
Хоротека – новата дискотека
ИСКРА ЦЕНКОВА

Докато подскачаш в неравноделни тактове и ситниш ръченица, забравяш всичко, което човърка мислите ти

В пешеходния подлез между НДК и хотел „Хилтън" има едно уютно, но и просторно място, удобно за танци, известно с новоизкованото име хоротека. Всъщност това е единствената засега у нас и в света фолклорна дискотека, отворила врати наскоро. Феновете й добавят, че това е най-веселото заведение в цяла София, различно от останалите места за развлечения. Тук се отбиваш не само, за да поседнеш на чаша вино и сладка приказка, да послушаш хубав български фолклор и да тропнеш любимото си хорце, а за нещо повече. Хоротеката не е сцена за професионални танцьори, облечени в автентични народни носии, които пленяват публиката с виртуозните си движения под светлините на прожекторите, както би си помислил някой, преди да е стъпил в нея. Тук се хващат ръка за ръка играорци, обути в дънки, облечени ежедневно, дошли да пораздвижат тела в ритъм, да се отърсят от умората и стреса след края на работния ден. Защото колоритните танци прогонват най-бързо лошото настроение, предпазват от болести и депресия, зареждат със здраве и оптимизъм. Често един до друг се подреждат хора с различни интереси, на различна възраст, завладени от фолклорната магия. Този изконен танц генерира положителна енергия, която се препредава и се усилва по живата верига от човек на човек. „Народните танци са били фитнесът на предиите ни", добавя с усмивка мъж около 30-те, докато чака началото на следващото хорце. Дошъл е с колеги, около десетина са, всичките IT специалисти. Започнали да учат народни¬те танци преди година покрай сватбата, която готвел един от тях. Но празникът дошъл и отминал, а те продължили да тропат с крака в любителския клуб и да вият хора. Хванеш ли се веднъж на хорото, няма пускане, отбелязват ентусиастите. Докато подскачаш в неравноделни тактове, докато ситниш ръчени¬ца, забравяш всичко, което човърка мислите ти, насочваш вниманието си в стъпките, които плетеш с крака, фитнес залите са скучни, упражненията в тях - силови, а фолклорните танци дават възможност да се изразиш и като българин. Хубавото на хоротеката е, че по всяко време на денонощието можеш да се срещнеш с различни хора, да поиграете заедно, да погледате видеорепортажи от фолклорни фестивали спектакли и събития, да споделите идеи, да планирате общи инициативи, добавят още феновете й. фолклорната дискотека е замислена като духовно среди¬ще, а създателите й са си поставили задачата да поддържат и да развиват непреходните български ценности.
Появата на първата изцяло фолклорна дискотека „Клуб на хорото" не е просто обикновен бизнес, авантюра, експеримент или случайност. Тя е поредният добре обмислен и успешен проект на утвърдилия се във времето тандем Коцето Чанове, собстбеник и ръководител на най-големия клуб по български народни танци „Чанове", и Боби Хорото, създател и управител на най-популярния сайт за български фолклор www.horo.bg. По образование Борислав Славов е електронен инженер, завършил е Вроцлавската политехника в Полша. През 1989 г. създава една от първите у нас еднолични фирми за търговия с електронни елементи и аксесоари. фирмата съществува и до днес. Българските народни танци омагьосват Борислав по време на съборите, провеждани два пъти годишно на мегдана в шопското селце Бакьово. Преди 17 години семейството купува в селото къща, за да има къде да играят на воля през лятото трите им деца. Това променя живота на Борислав. Докато гледал как на събора старите хора играят и се веселят, как тая игра ги зарежда с добро настроение, така се влюбил в хората, че сън не го хващал. Нареждал се на хорото, но не знаел стъпките дори на правото. Опитвал се да копира движенията на играорците, молел ги да научат и него. Те се стараели, той също, ама все нещо в играта му куцало. Местните не успявали да му предадат уменията си, просто не владеели методиката за преподаване на ритмичните движения. „Поинтересувах се къде мога да се науча да играя български народни танци, моята колежка Донка се разрови в интернет и така попаднах на столичния клуб „Чанове", който провеждаше занятията си най-близо до моя офис", разказва Борислав Славов, докато разлива питиета зад бара. Той е и барман, и снабдител, и техник по поддръжката на всички инсталации и апаратури, и управител на фолклорната дискотека, поне засега. Обявили преди време конкурс за персонал, явили се 80 кандидати, повечето за бармани. Но по време на интервютата се оказало, че много от тях не понасят народната музика. Избрали трима, дошъл един, но не се спогодили и сега Славов върти хоротеката. Казва, че не приема тая работа като бизнес, защото става въпрос за любов - към танца.
Всъщност първото условие, за да попаднеш на това място дори като посетител, е да обичаш автентичния фолклор. „В „Чанове" научих стъпките на 60 хора. Но това е нищо, у нас се играят над 5 хил., малко хора знаят с какво огромно национално богатство разполагаме. Нау¬чиш ли едно, искаш още и още. Това е любов до живот", смее се Боби Хорото. Питаме го кое е любимото му хоро. Това, което можеш най-добре да играеш, казва. А най-трудното - това, което още не си научил. Той самият усвоил първо Джангурица, известно още като Айдаровото - хоро от Пиринския край. Краката при него се движат относително бързо, ритъмът му е хубав, има и сложни еле¬менти, не можеш да го заиграеш само с гледане. Трябва преди това да намокриш няколко фланелки.
Хоротеката не е единственият проект, реализиран от Борислав и от Костадин Господинов. Преди нея те създават и първия самоучител по български народни тании - поредица от дискове, които помагат на начинаещия игралец лесно и неусетно да научи 40 от най-хубавите български хора и ръченици.
Уроците в DVD-mama преподават Костадин и съпругата му Милена, също бивш професионален танцьор. „В момента работим и върху следващата серия дискове. Търсени са, защото дават свобода. Не е нужно да си в точно определен час два пъти в седмицата в клуба за танци. Дори да се намираш на другия край на света, можеш да учиш и да играеш български хора, да поддържаш с тях спортна форма и да се чувстваш по-близо до корените си", отбелязва Славов.
След като научиш хората обаче, трябва да има и къде да ги играеш. В битовите ресторанти и механи няма много свободно място. Питейните заведения наблягат на масите, а има ли маси, няма
достатъчно простор за игра
Така стигнали и до идеята за фолклорната дискотека. В клуба маси също не липсват, но присъствието им е дискретно, а „мегданът* за тропане на хора и ръченици - просторен. Входът й е пет лева, но само за вечерните посещения. През деня достъпът е свободен, а музиката и играта на хора не спират.
„Първия път минах през клуба за 15 минути и останах до полунощ. Бях изненадан. Не очаквах да видя толкова много млади хора, които така ентусиазирано танцуват", казва арх. Стефан Добрев, взел участие в решението на интериора на хоротеката.
Борислав и Костадин са и организаторите на фестивала Празник на хоро¬то в курортния комплекс Албена, който събира любителските клубове по танци. От пет години насам в него взимат участие танцьори от цялата страна. Четири дни те играят на воля - по сценарии, но без конкурсен характер. Всеки, който играе български народни танци, е победител, достоен за уважение и възхита, защото благодарение на него всичко най-хубаво българско и родно се запазва във времето. Не е нужно някой да го оценява, той получава достатъчно удовлетворение от това, което прави. Оценката е изписана на лицето му. Тези, които само гледат, защото още не могат да играят, също се запалват. Засега в хоротеката идват компании от всички любителски софийски клубове, идват дори от провинцията. А за тези, които искат да се научат да тропат хора в ритъм, са предвидили схема за обучение, която вече работи. На първата репетиция присъствали над 50 души, нови потенциално уверени хороводци. Ако не се играе, хорото умира, убеден е Борислав и се втурва към дансинга, за да покаже на всички как се играе Джангурица. „Брала мома къпини", свири музиката, та се къса.24 / 01 / 2012 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 19761
Източник : Списание ТЕМА брой 3, 23-29 януари 2012

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg