Домейнът се ПРОДАВА !!!
The domain is FOR SALE !!!
+359 888 50 50 45
borisdebouwer@gmail.com

  Кошница  •  Вход  •  English
 МУЗИКА

 ПEСНИ

 ТАНЦИ

 НОСИИ

 ЗАНАЯТИ

 ЛИЧНОСТИ
 ОБИЧАИ

 ГОЗБИ

 МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 ЗАВЕДЕНИЯ
 КЛУБОВЕ

 АНСАМБЛИ
  Професионални /24
      Благоевград /2
      Бургас /2
      Варна /0
      Велико Търново /0
      Видин /1
      Несебър /1
      Пазарджик /1
      Перник /0
      Плевен /1
      Пловдив /1
      Скопие - МК /1
      Сливен /1
      Смолян /1
      София /2
      Стара Загора /2
      Ямбол /1
  Самодейни /137

 ФОРМАЦИИ

 ВИДЕО

 СНИМКИ
 КОНКУРСИ

 СЪБИТИЯ

 ОТЗИВИ

 ПОЗДРАВИ
 МАГАЗИН

 НОВИНИ

 ОБЯВИ

 РАБОТА
АНСАМБЛИ | Професионални | Смолян |
Търсене     

РОДОПА - ДЪРЖАВЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ
Държавен ансамбъл за народни песни и танци РОДОПА е създаден с основната цел да събира, запазва и популяризира уникалното фолклорно наследство на Родопа планина. Тода е божестевена планина, люлката на Орфей, където всяка песен разказва истории век по век; за залязващото слънце над цветни ливади и звуците на родопската каба-гайда, простиращи се над зелените речни долини, боровите гори и снежните върхове на планината.
Народният хор, оркестърът и танцовият състав представят автентичното наследство с феерия, която превръща техните представления в изкуство. Бидейки Родопчани, запазват изпълненията си близо до автентичните емоции и оригинални звуци. Достатъчно е да се чуят лиричните песни на Сийка Иванова, Младен Койнаров, Златина Узунова, Кристина Енгерова, Величка Тодорова, да се слушат гайдарските свирни на Петър Янев или лиричния кавал на Тодор Глухов, за да се опознае културата на тази древна планина. Артистичния талант на изпълнителите, тяхното силно отдаване на фолклора и дълбоките им корени от региона изграждат професионалния образ на ансамбъла.

ДАНПТ РОДОПА е основан през 1960г в гр.Смолян. Отначало той се състои от 18 хористи и 9 музиканти.През 1962г грума от 12 танцьори се присъединяват към ансамбъла, като през 1984г съставът му достига 80 изпълнители-певци, танцьори и музиканти. През 1970г на групата се дава статут на Държавен ансамбъл. Държавен ансамбъл РОДОПА е пропътувал над 1млн.км от Атлантика до Корея и от Финландия до Кипър. Ансамбълът и добре известен в цяла България и няма село в Родопите, където местните жители да не са подпявали с изпълнителите му и да не са заигравали хора с неговите танцьори. От основаването си ансамбълът има повече от 5000 концерта в страната и чужбина и артистите неведнъж са взривявали сцените в Бъргария и по света, карали са публиката да затаява дъх при изпълненията на незабравимите родопски песни.
В репертоара на ансамбъла са съхранети близо 500 обработени родопски и общобългарски изпълнения, както и над 800 от автентичния музикално-песенен фолклор; музикални и фолклорни поетични текстове; 80 хореографсски постановки и повече от 80 инструментални пиеси.
Неоспорим е приносът на ДАНПТ РОДОПА за запазването и популяризирането на най-доброто от форклорното наследство на планината на Орфей.


30 / 03 / 2011 Добавил : Horo.bg administrator
Четения : 49441
Източник : Spectrum Event Agency

Публичен коментар
Коментирай темата в нашия форум


Коментари / оценки :   НОВО
 КАЛЕНДАР

RSS  Следи във FaceBook  FAQ  Info  За нас  За реклама  Приятели  onTap.bg  © 2024 Horo.bg